Halloween
Hai să vedem… Celți, mileniul trecut, cultul străbunilor, 1 noiembrie era data în care în nordul insulei populată de oameni pictați (picți) numiți pretani și apoi britoni, se făcea frig, venea iarna, omuleții terminau cu proviziile, atâtea câte erau. Ca orice popor, era dispus la o sărbătoare concluzivă asupra anului care a trecut, cu gânduri și așteptări asupra celui ce va să vină. Preoții lor (druizii), se informau, „luau legătura” cu străbunii, cu spiritele, fantomele lor. Toți erau într-o socializare mai mult sau mai puțin veselă, după caz. Festivalul s-a numit Samhain.
Din secolul I dHr până în al IV-lea, romanii au stăpânit Britania și au încercat să-și impună propriile sărbători în această perioadă.
În secolul VII Papa Bonfaciu al IV-lea propune „Ziua tuturor sfinților” pe 13 mai și le dedică Pantheonul roman. În secolul următor, Papa Grigore al III-lea mută sărbătoarea pe 1 noiembrie și le dedică o capelă în bazilica Sf Petru. Încă un secol și alt papă Grigore al VI-lea introduce sărbătoarea în calendarul creștin, se aude până în Britania unde traducerea All Saints’ Day, devine în popor All Hallows’ Day, referindu-se la aura (hallows) acestora. Noaptea dinainte devine All Hallows Eve și toată povestea asta se așterne peste vechea sărbătoare „păgână” Samhain. Pun în ghilimele fiindcă nu-mi place să numesc păgână o altă credință decât cea creștină – puțin respect, nu?
Cu timpul biserica vestică a tot încercat să îndepărteze obiceiurile de carnaval ale vechii credințe. Ajunși în America, politica pluralistă ce se aplica și asupra religiilor, a permis dezvoltarea unui carnaval tot mai laic, devenit Halloween.
La ortodocși povestea asta nu prea încape, sărbătoarea tuturor sfinților este în prima duminică după rusalii, adică a 3-a după Paști. Este însă o sărbătoare a morților în prima sâmbătă din noiembrie, așa cum am aflat ulterior.
So, Happy Halloween to everybody👿