Revelion

Conveniențe temporale (text din viitoarea carte).

Revelionul astronomic 2022-2023 va fi de fapt pe 1 ianuarie, la 18 ore distanță față de cumpăna convenită dintre ani. Asta fiindcă anul astronomic e mai lung cu un sfert de zi, iar cel calendaristic rămâne în urmă. Are 365,2422 zile – rotund 365,25 zile, adică trebuie să se mai adauge o zi la fiecare 4 ani (2024 va fi an bisect). După ce se adaugă ziua asta, revelionul următor (2025) va fi mai devreme cu doar 6 ore, următorul cu 12, apoi 18, 24 și vine iar reset-ul numit 29 februarie. Fiindcă anul are mai exact 365,2422 zile (se mai pot pune zecimale dar zic că sunt destule), prin această zi suplimentară la fiecare 4 ani se adaugă 11 minute în plus, dar în ultimul an bisect de la sfârșit de secol se „uită” să se adauge ziua de 29 februarie. Asta se face de 3 ori în 400 de ani ca să regleze cei 133 de ani ce ies din cele 11 minute. Ca să poziționăm mai exact revelionul 2022/2023, ar trebui să scădem niște calupuri de 11 minute la fiecare an bisect scurs de la începutul secolului, adică în total cam o oră, respectiv îl vom petrece undeva pe ianuarie la ora 17.
Nu mai vorbesc de ora pe meridiane că ne doare capul…, nici despre calendarul iulian care a pierdut 10 zile până la papa Grigore al XIII – lea și 14 zile până în prezent. Autoritățile religioase au semnalat, dar nu s-au înțeles și avem sărbătorile pascale la date diferite.
În plus, cel care a descoperit legile după care se mișcă planetele pe orbite a fost Johannes Kepler, între 1609 și 1619. Acesta descoperă că orbitele planetelor sunt eliptice, că Soarele se află într-unul dintre focare, că viteza de rotație este cu atât mai mică dacă planeta se află mai aproape (de Soare bineînțeles), deci viteza unei planete pe orbită este variabilă – ce ar creea altă inexactitate dacă am lua-o în considerare.
Fiindcă 2024 va fi un an bisect, adică vom avea 29 februarie, vom la începutul acestuia cel mai departe de Revelionul astronomic, dacă e să ne luăm după referința temporală 31 decembrie/1 ianuarie. Referință care nu este și spațială, fiindcă tura în jurul soarelui nu are un start/finiș și nici un traseu anual identic. Asta e natura, inclusiv cea cosmică, cu un grad de relativitate, variabilitate.

Dar fiindcă se pare că trebuie să funcționăm cu repere de conveniență, și trebuie să legăm ziua de an, eu zic că putem să ne spunem „La mulți ani!” atunci când cade Revelionul stabilit de noi.