Reglementari pescuit la Marea Neagră

Ordinul 10/235

Articolul 1

(1) Se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durata de 60 de zile, în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontiera de stat, pe o durata de 45 de zile, în perioada 24 aprilie-7 iunie inclusiv, cu exceptiile prevazute in prezentul ordin.

Pentru Marea Neagra ordinul 10/235 stabilește măsuri speciale. după cum urmează:

(2) In apele Marii Negre se interzic:

a)retinerea, deținerea și comercializarea rechinului in perioada 15 martie – 15 aprilie inclusiv si in perioada 15 octombrie – 30 noiembrie inclusiv;

b)retinerea la bord a femelelor de rechin gestante, pe toată perioada anului;

c)pescuitul sturionilor, tot timpul anului, cu excepția pescuitului în scop științific;

d)pescuitul gobiidelor, pe o durata de 31 de zile, in perioada 15 aprilie-15 mai inclusiv;

e)pescuitul delfinilor, tot timpul anului, cu obligativitatea raportării capturilor accidentale de delfini inclusiv din zona economica exclusiva (ZEE).

(3) Perioada de prohibiție a calcanului este 15 aprilie – 15 iunie inclusiv.

(4) Pentru pescuitul calcanului se folosesc unelte (setci) cu dimensiunea ochiului de plasa egala sau mai mare de 400 mm (2a ≥ 400 mm), iar dimensiunea minima a exemplarelor care vor fi reținute pe timpul pescuitului va fi de cel putin 45 cm (lungime totala).

(5) Pentru specia calcan, numarul maxim de zile de pescuit este de 180 de zile pe an.

(6) Fara a aduce atingere prevederilor art. 1 alin. (1), speciile marine de pesti, altele decat cele prevazute la alin. (2) si (3), sunt permise la pescuit, cu folosirea uneltelor specifice autorizate.

(7) Capturarea rapanei (Rapana venosa) este permisa tot timpul anului. Utilizarea „beam-traulului“ in perioada de prohibitie a speciilor demersale se face doar in zonele desemnate de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, la propunerea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa“ – INCDM Constanta, cu obligativitatea notificarii de catre operatorul economic a Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura la fiecare iesire/intrare din/in port a ambarcatiunilor.

Adrian Bilba – Consilier superior
DPIM – Compartiment Acvacultura si pescuit recreativ
0745619619