PFAS – polimeri fluorurați ai carbonului

PFAS sunt polimeri fluorurați ai carbonului care se folosesc ca protectori ai suprafețelor și care din păcate ajung să dainuiasca și în apele de unde ne hrănim prin pescuit sau Acvacultură.
Carbonul este cel mai iubăreț atom din univers este capabil de a face mai multe legături decât toți ceilalți atomi la un loc, însă de regulă aceste acestea sunt puțin stabile, corespunzătoare unui iubăreț, nu?
Ei bine, e vorba și de excepții, produșii complecși cu fluorul, poate inspirații din smalțul dentar pe care oamenii de știință au încercat să-l copieze și au ajuns să facă tigăi, depuneri de protecții pe plastice, pe metale, acolo unde a fost nevoie.

Aceste substanțe complexe – perfloroalchilați sau polifloroalchilați sunt extrem de remanente, cu efecte asupra sănătății noastre, a ficatului, sistemului imunitar, multe altele încă necunoscute.

Comisia Europeană a recomandat eliminarea a cel puțin 4 dintre aceste substanțe, dar ce ne facem cu produsele chinezești, unde nu e nici o limită în folosirea acestor tratamente pentru multe dintre produsele lor.