L- carnitina este un srereoizomer al unui compus cu azot cuaternar, rezultat din degradarea metabolică al unor aminoacizi, prezent în carne, mai ales roșie.
În organism preia lanțurile de acizi grași, care circulă în sânge atașați de proteine (albumine) și le introduce în celule până la sediul degradării lor cu scop energetic – mitocondria. Acolo le lasă și se întoarce pentru a prelua alt transport.
Are avantajul de a comuta sursa energetică de pe glucide pe grăsimi, mult mai dense energetic și bineînțeles cu avantaj în modelarea corporală.
Creatina (sau forma ciclică a acesteia, creatinina) este o amină rezultată din degradarea unor aminoacizi cu rol în refacerea celui mai important produs ce asigură funcționarea centralelor energetice celulare (mitocondrii) – și anume adenozin tri fosfatul (ATP). Prin fosfocreatină furnizează fosforul adenozinului mono fosfat, activând-l în trifosfatul activ. Acesta intră în acțiune susținând declanșarea arderii celulare, respectiv ciclul Krebs.
Celulele musculare dar și cele nervoase se refac mai bine și funcționează susținut de acest compus cu azot, obținut prin dietă sau sintetizat în ficat din aminoacizi esențiali, ca metionina, arginina, cisteina. Potențează cu precădere procesele de ardere în condițiile derivării de oxigen, așa numite anaerobe, de fapt parțial aerobe. Numele îi vine din varianta grecească (krea) a cărnii, fiind recomandat cu precădere celor cu diete vegetariene, unde nici aminoacizii precursori nu se prea găsesc.
Aminoacizii concentrați oferă o sursă rapidă de refacere și creștere musculară, susține ficatul în metabolismul intensificat de activitatea sportivă, în procesele de detoxifiere generate de efortul intens, în condițiile arderii anaerobe (termen exagerat, așa cum spuneam).