Cetaceele au apărut ca adaptare a unor mici rumegătoare la viața în ape – nesărate (nu-mi place să le zic nici dulci și nici fresh).
Se întâmpla undeva între India și Pakistan. La început doar au păscut pe fundul mării, dar apoi au primit o dezlegare la pește. Alte mamifere, neam cu elefanții, ne-rumegătoare pasc și azi pe fundul apei (dugongi și lamantini).
Dar să revenim, mai târziu, rumegătoarele învățate să pescuiască au ieșit în mări (Tethys) și oceane (Pantalassa) – vorbim de o poveste petrecută cu peste 50 de milioane de ani în urmă.
Au avut de confruntat rechinii uriași (Megalodon), mari cât un autobuz, dar s-au descurcat și au „evadat” spre poli unde endotermia (fiind mamifere își produceau căldură, spre deosebire de marii pești prădători) i-a favorizat. Firește că era costisitoare, se susținea cu multe calorii, dar hrană era din belșug.
La un moment dat au început să mănânce „la grămadă” și au apărut balenele, dar asta e o poveste pentru altă dată.
Unii au urcat pe estuarile marilor fluvii urmărind cârduri de pești anadromi (care migrează din mare în râuri pentru a se reproduce). În fluvile mari s-au pierdut, unii au pierit cu infecții cutanate, respiratorii și digestive, alții s-au adaptat pe Yang Tze, Gange sau Amazon. Mai sunt istorii cu zeci de ani în urmă, când pe Dunăre au pierit unii, dar iată sunt semnalați din nou la gurile brațelor Sf. Gheorghe și Sulina.
Poate sunt împinși de război, poate urmăresc bancurile de scrumbie prea grăbite să urce pe Dunăre (în cazul acesta fac o selecție foarte utilă), poate pur și simplu e un cârd de masculi mai poznași, mai curajoși. Nu cred că e un pericol pentru viața lor, atât timp cât vor sta puțin și doar iarna. E adevărat că apa nesărată permite dezvoltarea microbilor într-o mai mare măsură decât decât cea salmastră, la care oricum sunt adaptați, dar temperatura redusă în acest caz îi ajută.
E vorba de Tursiops truncatus var ponticus, afalin de Marea Neagră, mai scurt, dar mai robust decât varianta Atlantică „originală”. S-a adaptat în mii de ani să se descurce, ca poporul român (parafrazând o glumă la modă).
Să le urăm succes!
Romania