Virusul gripei aviare H5N1

Virusurile gripale au materialul genetic fragmentat, ca și cum ar avea cromozomi.
Se fixează cu o hemaglutinină și cu enzimă numită neuraminidază – cliveaza acidul sialic (neuraminic) de pe suprafața celulei și intră în interior.
Acolo se „dezbracă” de înveliș (capsidă) și materialul lui genetic, fragmentat așa cum spuneam, începe să fie copiat și sintetizat de aparatul replicativ celular. Concomitent proteinele virale încep să fie sintetizate și asamblarea începe.
Ei bine, dacă în celulă de produce infecție cu mai multe serotipuri virale, există posibilitatea, chiar probabilitatea de a se produce hibrizi. Cauza determinantă o constituie recombinarea fragmentelor virale. Uite-așa anual avem noi variante pe care le tipizăm după speciile moleculare ale henaglutininei și neuraminidazei – HxNx
Atunci când se produc infecții din alte surse decât cele ale speciei respective, respectiv de la alte specii, hibrizii sunt foarte diferiți și periculoși pentru că nu există memorie imunologică pentru aceștia.
Din acest motiv suntem foarte atenți și grijulii cu anumite tulpini virale de la animale – cum este H5N1 de la păsări – care a demonstrat că are capacitatea de a produce hibrizi foarte agresivi. Asia a fost pântecul acestora datorită condițiilor de creștere a păsărilor, numărului mare de rațe crescute în apropierea omului. Anseriformele (rațe, gâște, lebede sau pelicani) sunt rezervoare ale acestui virus adaptat intestinal, ce poate infecta pe scară largă multe alte specii. H5N1 a fost identificat la pisici, câini și multe alte mamifere domestice și sălbatice. La noi în țară am avut în primăvara asta un episod cu 98 de mortalități la pelicanul creț de pe insula Ceaplace și Prundul cu păsări – de pe lacul Sinoe (în presă au fost menționate 2 exemplare).
În luna aceasta (oct 2022) au fost diagnosticate 80 de cazuri în Marea Britanie, ceea ce înseamnă o recrudescență serioasă și au pus autoritățile să ia măsuri de izolare, carantinare, blocare a târgurilor și circulației păsărilor, vaccinare a personalului ce intră în contact cu păsările. Se vaccinează cu vaccinul gripei umane, pentru a nu permite infecția cu virusul uman concomitent cu cel aviar – să nu devină subiecți umani incubatoare ale unor hibrizi potențial agresivi.