De ce sunt mai multe rase de câini decât de pisici?

Peste 300 de rase de câini față aproximativ 40 rase de pisici (aceste cifre au un grad de aproximare, fiindcă sunt mai multe asociații și federații care le integrează).
Câinele are originea într-un carnivor gregar, ce trăia într-o structură socială destul de complexă, capabili de comunicare – pe când pisicile sălbatice sunt ca majoritatea felinelor, solitare, independente.
Câinele a fost domesticit pentru mai multe scopuri, inițial comensal la marginea așezărilor umane, unde se hrănea cu resturi sau chiar excremente și asigura o pază față de sălbăticiuni. Dar spre deosebire de pisici, devenite comensale în consumul de rozătoare ce se înmulțeau excesiv, fiind surse de boli distrugeri etc., câinii datorită sociabilității lor, au început să fie folosiți și la alte scopuri – ca vânătoare, companie, atelaje de sănii, etc.
Apoi anatomia canidelor nu este la fel de stabilă ca a felinelor fiind și aceasta o sursă a adaptabilității lor. S-au putut creea rase mult mai mari și mai mici decât sursa sălbatică, cu diferite culori ale robei, formă a capului, etc.
Țin să precizez că originea câinilor e din lup și nu șacal, sunt predominant roșcați, fiindcă acum 30 – 50 mii de ani lupii nu erau cenușii ca azi, ca adaptare la peisajul de tundră din plină epocă glaciară.