Mănâncă găina (sau cocoșul) iarbă, insecte care au mâncat la rândul lor vegetale – se umple de pigmenți carotenoizi la nivelul dermului, al grăsimii.
Dacă e pui de la țară nu prea are timp – de-asta gospodinele preferă cocoșul sau găina bătrână în ciorbă.
Din beta-caroten ierbivorele fac vitamina A. Noi nu suntem la fel de eficienți, ne amăgim degeaba, ne este mai bună vitamina A direct din sursă animală – ficat îndeosebi. Sau ou.
Dacă e din ferme, pui forțat productiv (40 de zile de la găoace în pungă), sau găină ce face ouă într-o cadență eficient economică ( poate chiar în hale oarbe – lumină artificială, ziua de 18 ore), există tentația să înlocuim colorarea naturală cu una artificială – tot carotenoizi (dar nu numai beta-caroten ci cantaxantină) acceptați de industria alimentară – ăsta e un E 161. Sunt prin toate bomboanele, prăjiturile, sucurile „naturale” și tot așa. Se folosește (un pic interzise, dar na) în hrană pentru colorat canari sau la păsările flamingo în grădinile zoologice și da, cu un colorant similar, obținut din alge, dar și prin biosinteză – astaxantin – se face păstrăvul „somonat”.
Un exemplu de furaj produs de un gigant european în domeniul nutriției animale Versele – Laga „ADITIVI NUTRITIVI
3a672a vitamina A 10000 UI, 3a671 vitamina D3 2500 UI, 3a700 vitamina E (acetat de alfa-tocoferil all-rac) 50 mg, 3b103 fier (sulfat feros, monohidrat) 30 mg, 3b202 iod (iodat de calciu, anhidru) 2,00 mg, 3b405 cupru (sulfat cupric, pentahidrat) 10 mg, 3b502 mangan (oxid mangan) 75 mg, 3b603 zink (oxid de zinc) 70 mg, 3b802 seleniu (selenit de sodiu granulat acoperit) 0,30 mg
ADDITIVI TEHNICI ZOO
4a1617 endo-1,4-?-xilanaza (EC 3.2.1.8) 1500 EPU, 4a16 6-fitaza (EC 3.1.3.26) 250 OTU,
ADITIVI TEHNOLOGICI
antioxidanti
ADITIVI SENZORIALI
E161g cantaxantina 2,20 mg”
(https://www.animaluxshop.ro/animale-ferma/gold-4-gallico-10-kg-furaj-gaini-ouatoare-granulat-versele-laga.html?fbclid=IwAR3pR6Uoi_8ij56sk22-6twHC6ZYcDifvOwdjMKtesYiX9wvXKgGZkIWl2w)
Sunt mulți coloranți sintetici, îi face chinezul, iar nici măcar veganii nu fac vitamina A din aceștia.
Într-un final o să ne îngălbenim și noi până la urmă.
După părerea mea, nu e deloc în regulă să introducem coloranți în alimentele noastre – fiindcă nu știm complet efectele acestora pe termen lung, interacțiunile cu alte substanțe, iar în contextul în care aproape toți ne aflăm într-un excedent caloric, stimularea vizuală a apetitului nu are nici un rost.
Pigmenții preluați prin digestie trec din sânge în țesuturi, unde celule dendridice (multe în piele) îi încorporează și îi pot prezenta sistemului imunitar ca antigene – de aici alergii, intoleranțe sau măcar o încărcare inutilă a sistemului imunitar. Vă mai dau un exemplu, câinii mei, pe care îi țin și cu spinări de pui (bune pentru articulații) refuză pe cele colorate. O să vă fac o filmare să vedeți cum se strâmbă la coloranții ăștia.
Luați și distribuiți.
Romania