Barajele, o pacoste pentru peștii migratori

În timp ce autoritățile noastre naționale doresc să elimine nevoia studiului de impact asupra construcțiilor unor noi baraje, (https://www.hotnews.ro/stiri-mediu-26653002-mai-multi-cetateni-activisti-mediu-cer-presedintelui-klaus-iohannis-nu-promulge-legea-care-permite-construire-unor-hidrocentrale-arii-naturale-protejate-ste-cel-mai-mare-atac-asupra-naturii-din-europa.htm), iată că la nivel european lumea gândește invers.
Se estimează că peste 1,2 milioane de baraje fragmentează râurile Europei, dintre care peste 150.000 nu mai au nici o utilitate. Printre diferitele efecte negative inclusiv asupra climei, se numără pierderea biodiversității – în condițiile în care populaţiile de peşti migratori de apă dulce din Europa au scăzut cu 93%.
Speciile de pești anadromi (ex. sturionii), sunt cele mai afectate, dar aproape toate speciile migrează în amonte la apă mai curată pentru a se reproduce. Acum, când energia poate fi obținută și pe căi mai ecologice, am putea să ne îndepărtăm și de sursa hidrologică – așa cum parțial am reușit cu reducerea arderii de combustibili fosili.
https://www.stiripesurse.ro/se-deschide-calea-pentru-inlaturarea-barajelor-de-pe-raurile-din-grecia-croatia-romania-si-slovacia_3142495.html?fbclid=IwAR2LsxbM7VrI-oAE4xMBKQzRx8abETock4MfD3BZWf8bPLF0WOwrOmoea9k